Vrakdykk på D/S Iris

DS Iris var et lasteskip på 3323 brutto registertonn som ble armert med fem tårn for antiluftskytts kanoner av nazistene under andre verdenskrig . 17 mars 1945 ble skipet bombet av britiske fly, og sank der det ligger i dag på litt over 30 meters dyp i indre havn 1 km sør-vest for Ålesund. Som mange andre vrak i området, er også Iris dekket av store garnrester.

Den store baugen som majestetisk henger horisontalt i vannmassen er verdt et besøk. Så kan man videre svømmer akterover og studere alle detaljene på hoveddekk, diverse vinsjer, stativ for våpen, en skylight med glasset fortsatt intakt i koøyene, og har man nok luft, ta en rask tur ned på kanonen som løsnet fra skipet når det sank, og står plantet i mudderet bak båten med løpet pekende faretruende ut i sjøen.

Sikten kan være dårlig inne i Aspøyvågen, og båten er ofte omringet av endel vraktåke, så beste tiden å dykke her er om vinteren og våren.
Havnevesenet krever at all dykking på DS Iris meldes inn, siden det er endel skipstrafikk inn mot et bunkringsannlegg 150 meter unna.

Link til Dykkepedia

Link til Virtual Iris i Galleri arkivet

 

KART

Vis Dykkeplasser Ålesund og omegn. i et større kart

 

VIDEO FRA D/S IRIS

 

 

About Christoffer Furnes