Vrakdykk på Konsul Carl Fisser

For de som er interessert i vrakdykking er nok Konsul Carl Fisser et av de målene som står høyest på listen over dykkemål i området. Vraket på 5843 brutto registertonn ligger i Valderøyfjorden bare 1,5 kilometer nord for innseilingen til Ålesund havn, og ble kåret til Norges nest finest vrak av våre lesere i 2009.

Fartøyet ble angrepet av allierte fly i mai 1942 og sank etter et kort bergningsforsøk, uten tap av menneskeliv. Det ble gjort et mislykket forsøk på å heve vraket i 1957, men etter det har vraket heldigvis fått ligge i fred. Det står oppreist på sandbunn, og er framdeles i relativt god forfattning. Her er et yrende dyreliv, med store fiskestimer som ofte omringer vraket og er med på å skape en autentisk vrakfølelse. Av samme grunn er det også en del garn og taurester å  passe seg for, som er etterlatt av generasjoner med litt for ivrige sjarkfiskere.

Det er ganske kult å svømme over ett av de store tredekkene hvor mannskapet gikk rundt for 70 år siden, for så å dumpe litt luft ut av BCD’en og synke sakte ned i ett av de åpne lasterommene for å lyse med lommelykten innover de store mellomdekkene.

For å kunne dykke på Fisser er man avhengig av båt.  Det kan ofte være sterk strøm i overflaten, men denne opphører så fort man kommer under de første fem meterne. Det er ikke noen permanent bøye på vraket pga båttrafikk, så her må man dregge opp, og husk å ringe Havnevakta for å informere om dykkeplanen.

Akterenden av vraket begynner på 20 meters dybde og går gradvis nedover til 30+ meter ved bruseksjonen midtskips. Dette gjør vraket også tilgjengelig for erfarne sportsdykkere i tillegg til de framre delene som naturlig nok er forbeholdt teknisk dykking.

Link til Dykkepedia

 

KART

Vis Dykkeplasser Ålesund og omegn. i et større kart

 

VIDEO FRA KONSUL CARL FISSER OG IRIS

 

 

About Christoffer Furnes