Vrakdykk på M/S Øygard

M/S Øygard ble bygget i Bergen i 1908, og gikk som passasjerbåt fram til 1969 . I 1980 startet Sula Sportsdykkerklubb å sende søknader til diverse offentlige instanser, og etter to år ble det gitt tillatelse  til å senke båten som dykkemål der den ligger i dag, vest for Sandvikfjøra ca. 1,5 km fra Ålesund. M/S Øygard ligger som et Donald Duck vrak på hvit sandbunn, og er i kombinasjon med det rike fiske og plantelivet et flott skue tidlig om våren når det er lyst på himmelen og sikten fortsatt er like god som midtvinters. Det er faktisk også mulig å se vraket fra overflaten på denne tiden.

Dønninger fra havet og tidevannsstrøm har ført til at vraket er overgrodd av dødmannshånd og sjøpølser. Dykker du på vraket om våren, kan du være heldig og se den fastboende rognkallen som passer på eggene sine som legges godt beskyttet nede i det store hullet hvor skipskompasset engang stod. Her passer den på å kontinuerlig tilføre rognen ferskt sjøvann i 2 måneder før eggene klekkes. Viste du at rognkallen får flere rognkjeks til å legge eggene sine i samme klasen, og at det er derfor en klase med rogn  kan være både grønn, gul og rød på fargen?

Med maks dybde på 23m passer dette vraket godt for dykkere med liten erfaring, og det er masse interessante detaljer å inspisere på utsiden av vraket. Med litt mer erfaring,  kan man trygt svømme på oppdagelsesferd gjennom de gamle korridorene, siden dekket over er åpent ut i fritt vann. Her ser du de gamle toalettene hvor dorullholdere fortsatt henger på veggen, og svømmer du videre, kan du titte inn i byssa der en gammel vedfyrt ovn fortsatt står og ruster. Man svømmer lett over hele vraket flere ganger på ett dykk, og dette er med på å gi vraket en helhetsfølelse som mange større vrak mangler.

KART

Vis Dykkeplasser Ålesund og omegn. i et større kart

VIDEO

 

About Christoffer Furnes