“Black water” dykking i Storfjorden

Du svever sakte av gårde i et beksvart tomrom med havbunnen 400 meter lenger ned, og eneste lys å se er korte blink fra signallysene festet nedover bøyetauet. Plutselig registrerer du noe i sidesynet, skrur på dykkelykten og forran deg i lysstrålen henger en merkelig skapning, som tatt rett ut av en science fiction film. Physophora hydrostatica er faktisk en koloni av flere typer dyr, og har en luftfyllt bobble på toppen som sørger for oppdrift slik at skapningen kan drive rundt i de frie vannmassene på jakt etter zooplankton.

Du har akkurat sett en av de mange rare skapningene man kan observere på “Black water” dykking i Storfjorden. Dette er en type dykking som utføres over store dyp, og har lenge vært populært på Hawaii der det er dype havområder på alle kanter. I Norge strekker kontinentalsokkelen seg så langt ut fra kysten at det er vanskelig å finne dype havområder, så derfor er fjordene et glimrende alternativ, med dybder på over en kilometer.

Ved mørkets frembrudd senker man ned en dregg på et 20-30 meter langt tau festet i en kraftig blåse, og på tauet er det montert signallamper som indikerer dybden hver tiende meter. Så er det bare å dykke ned langs tauet, og bruke signallampene som referansepunkt. Det er viktig med en god lykt samt backup lykt, og erfaring med nattdykking siden oppdriftskontroll er avgjørende.
Man bør også ha en følgebåt med dykkeflagg, for å holde andre båter på avstand.

 

About Christoffer Furnes